Niet alle Groningers die (huishoudelijke) hulp nodig hebben, lukt het deze – soms zo dringend nodige – ondersteuning te vinden. Niet via een vrijwillig sociaal netwerk, niet via zorginstellingen en soms zelfs niet via particulier betaalde hulp. De verwachting is bovendien dat de vraag naar huishoudelijke hulp in onze provincie (en in heel Nederland) flink toe zal nemen want ouderen wonen tegenwoordig veelal zelfstandig. Hoe kunnen de dorpen en de dorpsbewoners elkaar helpen? En bovenal hoe maak je het aantrekkelijker voor bewoners om te helpen? Wij denken dat het DorpshulpProgramma een antwoord kan bieden op deze vragen. Hieronder een toelichting.
Om Groningse dorpen en buurten te helpen zelf huishoudelijke hulp en ondersteuning aan dorps- en buurtgenoten te kunnen bieden, hebben wij de aanpak van het DorpshulpProgramma ontwikkeld. Bedoeld om lokale netwerken voor het verbinden van hulpvragen en hulpaanbod inclusief persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden op te zetten en te versterken.
Per 1 januari 2022 is het DorpshulpProgramma in de gemeenten Hogeland en Eemsdelta gestart. Via dit programma kunnen bewoners in deze gemeenten nu een vergoeding krijgen voor het aanbieden van WMO-geïndiceerde hulpdiensten, zoals huishoudelijke of tuinhulp aan hulpvragende dorps- en buurtgenoten. Zij zetten zich dan in als DorpsHulp. Het programma is ontwikkeld en wordt gefaciliteerd door UWassistent, de Coöperatie Work Autcomes en de Leer, Werk & ZorgPlaats, in samenwerking met vele anderen. Door de samenwerking met UWassistent kan via dezelfde aanpak op een breder vlak en niet alleen WMO-geïndiceerde hulp geboden worden. In combinatie kan veel gewonnen worden.
Wij hopen hiermee Groningers, dorpsverenigingen, zorgzame initiatieven in meer dorpen in de gelegenheid te stellen om huishoudelijke hulp en begeleiding beter te organiseren. Met teams met gekwalificeerde hulpen en begeleiders die samen diensten kunnen bieden in het eigen dorp en directe omgeving (5-10km). Vanuit de Coöperatie WorkAutcomes, UWassistent en de Leer, Werk &ZorgPlaats wordt daarbij ondersteuning geboden in de (telefonische, digitale) communicatie en alle administratieve zaken. Wij faciliteren, het dorp organiseert. Vereniging Groninger Dorpen steunt het DorpshulpProgramma omdat het bijdraagt aan de doelen van het Zorgzame Dorpen netwerk; het vergroot de veerkracht van dorpsgemeenschappen op het gebied van welzijn en zorg.
Copyright © 2024 Karstens BV